3 Tips om geurkaarsen mooi én veilig te laten branden
Geurkaarsen zijn fantastisch, maar hoe laat ik deze nu mooi én tegelijkertijd veilig branden?
Je geurkaarsen laten branden op een manier waardoor je er het langst plezier aan kan beleven. Ontdek de 3 belangrijkste tips hieromtrent.
Laat de bovenste laag smelten bij het branden
Wanneer je een geurkaars laat branden, probeer dan om te wachten tot de bovenste laag volledig gesmolten is, alvorens je beslist om hem uit te blazen. Zo zal je een ‘kuiltje’ in je kaars voorkomen. Door je kaars elke keer maar kort te laten branden, creëer je namelijk een kuiltje dat steeds groter wordt en dat is natuurlijk jammer.
Bovendien zal de lont steeds verder wegzakken en zal je je geurkaars bijgevolg niet meer aankrijgen. Langs de andere kant moet je je geurkaars ook zeker niet te lang laten branden. Er bestaat een kans dat de lont zichzelf na geruime tijd gaat verplaatsen als de was volledig is gesmolten. Bijgevolg heeft dit ook een effect op je glas. Het glas zal zwart gekleurd raken als de lont te dicht bij de zijkant komt.
Zorg dat je geurkaars op de juiste plek staat
Je geurkaars kan in principe natuurlijk overal branden. Er zijn wel twee belangrijke zaken om op te letten. Zorg dat je geurkaars niet in de tocht staat. Dit kan ervoor zorgen dat je geurkaars gaat flikkeren. Verder moet je er ook voor zorgen dat er steeds een stabiele en hittebestendige ondergrond voorzien is.
Zijn er kleine kinderen of huisdieren aanwezig? Zorg er dan uiteraard ook voor dat je geurkaars buiten hun bereik is geplaatst. Een geurkaars die niet brandt, kan prima in de kast opgeborgen worden, maar steek je geurkaars in de kast niet aan, dit omdat de kast heel warm kan worden en er bijgevolg brandgevaar heerst.
Je geurkaars heeft een korte lont nodig
Beschikt je geurkaars over een lange lont? Doe er dan verstandig aan en knip deze wat korter voordat je je geurkaars gaat gebruiken. Hiervoor bestaan er ook speciale lontenknippers. Heb je geen lontenknipper in huis?
Geen probleem, hiervoor kan je ook een gewone keukenschaar hanteren. Geurkaarsen met een lange lont zullen vaak erg ‘flikkeren’. Dit zorgt voor twee problemen. Enerzijds zal het glas van je geurkaars zwart uitslaan, anderzijds zal het glas ook veel te heet worden. Een ‘flikkerende’ vlam zorgt ook voor een onrustig gevoel. Of een geurkaars al dan niet ‘flikkert’, hangt uiteraard af van het feit welk soort geurkaars je nu precies aangeschaft hebt.
Geurkaarsen zijn er in alle soorten, vormen, maten en kleuren en vooral ook in alle prijsklassen. Zo zijn er namelijk ook ‘knetterkaarsen’. Hierbij zal de lont van de geurkaars dus letterlijk een knetterend geluid maken. Dit zorgt als het ware voor een ‘open haard gevoel’. Heb je een ‘gewone’ geurkaars en knettert deze ook? Dan is de oorzaak eenvoudig, de lont is te nat. Oplossing?
Laat je geurkaars even uit en wacht tot de lont weer helemaal droog is.
Geurkaarsen nodig? Bij Super Soldi hebben we het hele jaar door een hele resem geurkaarsen in de aanbieding en dat aan de allerlaagste prijs die je maar kan vinden op de markt. Bekijk al onze geurkaarsen hier.